logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete, unapređenje odnosa i komunikacije korisnika i davaoca usluge osiguranja.

2023 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Težina

Male promene svakodnevnih loših navika su prvi korak ka dostizanju željenog efekta.

Postoje osobe kojima je veoma lako da održavaju svoju težinu na zdravom nivou, a sa druge strane mnogima od nas to zapravo predstavlja veliki problem. Zato je poželjno trenirati i upražnjavati pravilnu ishranu kako bi svoje telo doveli do savršenstva. Postizanje idealne težine ima veliki pozitivan efekat na vaše zdravlje i raspoloženje.

Zašto je optimalna težina toliko bitna?

Optimalan raspon težine značajno smanjuje rizik dobijanja mnogih bolesti kao što su bolesti srca, kancer, dijabetes, bolovi u leđima i zglobovima. Kada postignete željeni rezultat budite disciplinovani i uporni u održavanju težine. Svaki pojedinac poseduje određenu kombinaciju faktora koji determinišu njegovu težinu i stoga je jako teško otkriti tu kombinaciju. Težina kao promenljiva kategorija može zavisiti od genetike, od toga da li ste pušač ili ne, da li ste fizički aktivni i sl.

Šta predstavlja BMI indeks telesne mase?

Medicinski stručnjaci koriste Indeks telesne mase BMI kao merodavan pokazatelj da li osoba ima višak ili manjak kilograma.

Koristeći kalkulator telesne mase možete sami izračunati vaš BMI i utvrditi kojoj kategoriji pripadate.

Ukoliko se BMI nalazi u prihvatljivom opsegu | polja zelene boje, vaša težina je optimalna i ne pripadate rizičnoj zoni.

Grafički pregled BMI je validan pokazatelj, ali ako ste osoba narušenog zdravstvenog stanja, trudnica ili sportista mišićave građe, treba ga uzeti sa rezervom. Za decu postoji poseban grafikon i samim tim je i drugačiji BMI indeks.

Postoje li neki drugi pokazatelji idealne težine?

Još jedan od pokazatelja gojaznosti jesu masne naslage u abdominalnom delu tela i ova činjenica može uzrokovati pojavu izvesnih zdravstvenih poremećaja.

Ukoliko je obim struka kod žena veći od 80 cm, a kod muškaraca 94 cm, onda pripadate rizičnoj grupi osoba kod kojih mogu nastati kardiovaskularne bolesti, dijabetes i sl.

Koje su normalne varijacije težine?

Važno je znati da promene u težini zahtevaju duži vremenski period pridržavanja određenih pravila. Ako imate neke zdravstvene probleme preporučujemo da se konsultujete sa lekarom pre otpočinjanja dijete i programa vežbanja.

Preporuke kako pravilno sprovoditi dijetu

  • postavite realan cilj, gubljenje 5% trenutne težine zahteva period ne kraći od 6 meseci
  • jaka motivacija će vam pomoći da postignete cilj
  • vežbanje pozitivno utiče na smanjenje težine. Da biste napravili vidljive rezultate i ostvarili permanentnu kilažu morate ne samo pravilno da se hranite već i da počnete ozbiljno da vežbate
  • bolje je da mršavite sporo, jer na taj način biće vam lakše da održavate težinu koju ste postigli
  • drastične promene načina ishrane mogu imati kontra efekat, a najefikasnija dijeta je ona koje možete da se pridržavate
  • vođenje dnevnika u kojem beležite šta ste pojeli, odličan je način da budete svesni koliko ste kalorija uneli u organizam i koje namirnice se uklapaju u vašu dijetu
  • balansirana ishrana je jedino rešenje za otpočinjanje zdravog načina života.

Postanite fizički aktivni, izbacite cigarete i konzumiranje alkohola, jer tako dodatno poboljšate svoje zdravlje.

Korisne činjenice

  • dosta ljudi može redukovati unos i do 500 kalorija na dnevnom nivou, smanjenjem porcije obroka
  • težina varira tokom dana, posebno tokom PMS ciklusa kod žena