logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete, unapređenje odnosa i komunikacije korisnika i davaoca usluge osiguranja.

2023 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Prvi fitnes koraci

Prvi koraci ka uspešnom vežbanju. Možete to!

Čitanje ovog teksta je Vaš prvi korak ka dostizanju zdravog i zategnutog tela. Promenite navike, počnite vežbati.

Napravite sebi cilj. Ne možete preko noći biti fit, ako ne budete svakovremeno vežbali. Rezultati dolaze brže, ako intenzivnije vežbate. Sledeći saveti će Vam pomoći da što bolje razumete šta je to uspešan režim treniranja.

Redovno vežbajte!

Ne očekujte previše u kratkom vremenskom periodu. Budite svesni trenutnog nivoa forme i postavite sebi ostvarljiv cilj. Takođe, organizujte vreme kada će te i koliko tenirati (jutarnji treninzi donose bolje rezultate). Ako idete u teretanu ili posećujete fitnes, Vaš trener ili instruktor će Vam pomoći kako da uspešno vežbate.

Ako trenirate kod kuće držite se striktno programa treniranja koji ste sami osmislili.

Krenite umereno

Kada vam vežbanje postane svakodnevnica držite se toga, ne odustajte. Pravite vremenom promene u odabiru vežbi (ne radite iste vežbe svaki dan).

Pojačavajte intenzitet prilikom vežbanja iz meseca u mesec. Na primer, ubrzavajte prilikom hodanja ili džoginga, podesite kardio sprave na viši nivo opterećenja ili povećajte broj ponavljanja seta vežbi koji ste danas odabrali.

Dodajte nove vežbe. Vaše telo se prilagođava svakoj novoj vežbi i dok praktikujete raznolikost prilikom odabira vežbi, bićete motivisaniji za dalji rad.

Kardio program vežbanja

Ubrzan rad srca koji se ostvaruje prilikom kardio režima treninga doprineće poboljšanju rada srca i pluća, tako što će istrenirati srce da pumpa više krvi, a pluća da daju više kiseonika.

Kardiovaskularne vežbe će sprečiti srčani udar i poboljšati nivo holesterola i nivo triglicerida u krvi. Drugo ime za ove vrste vežbi je aerobik.

Ove vežbe takođe podstiču ubrzavanje metabolizma, sagorevaju kalorije, pomažu u mršavljenju, podižu energiju koja vam je potrebna, oslobađaju od stresa i omogućavaju miran i kvalitetan san.